Organizacja wesela to niezwykle skomplikowana i odpowiedzialna kwestia. Przyszli małżonkowie muszą zadbać o wiele kwestii m.in. muszą wybrać tort weselny. Ślub to najważniejszy dzień w życiu młodej pary oraz najbliższej rodziny i przyjaciół, dlatego wszystko musi być dograne na ostatni guzik. Cukiernie proponują bardzo dużo różnych rozwiązań. Warto wybrać najbardziej dogodne.
Tort weselny – czym się kierować przy wyborze?
Tort weselny pełni niezwykle ważną rolę na każdym weselu. Musi nie tylko dobrze smakować, ale także prezentować się niezwykle atrakcyjnie. Wybierając ciasto trzeba wziąć pod uwagę kilka ważnych kwestii. Przede wszystkim znaczenie ma ilość zaproszonych gości. W tej kwestii pomocny może się okazać cukiernik lub menadżer sali, który wie ile kilogramów tortu jest potrzebne dla danej ilości osób. Kolejną kwestią na jakąś trzeba zwrócić uwagę, jest dopasowanie tortu do stylu, który panuje na przyjęciu. Latem, kiedy temperatura jest wyższa warto wybrać ciasto, które ma lżejszą konsystencję i lżejsze kremy. Bardziej skomplikowane konstrukcje i masy mogą się po prostu roztopić. Zimą z kolei z powodzeniem można sobie pozwolić na cięższe kremy i większe dekoracje. Tort powinien być udekorowany tak, aby pasował do wystroju sali i charakteru wesela. Na przykład jeżeli kolorem przewodnim, który króluje wśród dekoracji jest złoty i granatowy, nie warto decydować się na tort wykończony białymi i różowymi masami. Nie bez znaczenia jest także smak! wiele ciekawych propozycji można znaleźć na stronie: http://slodkiepasje.pl.
Jak wybrać smak tortu weselnego?
Wybór smaków tortu nie jest taki prosty. Cukiernie oferują mnóstwo najróżniejszych rozwiązań. Wybrać należy kolor i smak ciasta, rodzaje mas i dodatków. Warto pamiętać, żeby tort nie był zbyt słodki, z drugiej strony musi mieć wyrazisty smak. Do najbardziej popularnych rozwiązań należy tort: śmietankowy,
czekoladowy,
tiramisu,
rumowy,
miętowy,
orzechowy,
pistacjowy,
owocowy.
Dodatkowo poszczególne ciasta http://slodkiepasje.pl/gallery/ciasta/ mogą mieć dodatek owoców jak np. truskawki, maliny, owoce leśne, poziomki, wiśnie, a także toffi, orzechy, płatki czekolady itd. Warto także zaznaczyć, że od lat na rynku cukierniczym pojawiają się coraz to nowe rozwiązania związane z kształtem i wyglądem tortu. Najbardziej popularne jest ciasto w kształcie koła, które ma kilka pięter, każde kolejne coraz to mniejsze lub równe. Bardziej oryginalnym pomysłem jest tort sześcienny, a także prawdziwy hit ostatniego czasu, czyli torty składające się z babeczek i muffinek. Aby ozdobić ciasto można wykorzystać różne ozdoby z masy cukrowej, żywe kwiaty. Standardowym pomysłem, który jest wykorzystywany od lat, jest ustawianie różnych figurek na szczycie tortu. Mogą one przedstawiać np. młodą parę, miniświeczki czy race. Możliwości jest naprawdę wiele. Można powiedzieć, że torty pojawiające się na współczesnych weselach przypominają prawdziwe działa sztuki!